Drożdżowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże, mleko lekko podgrzewamy z łyżką margaryny, wlewamy do mąki i dodajemy jajko i olej .Długo wyrabiamy na gładkie ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Na patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone, po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, osączoną fasolę i keczup, doprawiamy ziołami , solą i pieprzem.
Podlewamy wodą i chwilę dusimy, aż odparuje cały płyn.
3.Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego duże kółka o średni. ok.18 cm . Następnie na każdym z nich układamy nadzienie i posypujemy startym żółtym serem, po czym zbieramy wszystkie brzegi do środka chwytając je i okręcają tak, by sakiewka się nie rozsypała. Ewentualnie możemy wyciąć kawałek ciasta i dekoracyjnie owinąć nim sakiewkę jak sznurkiem.
Komentarze