Drożdżowe sakiewki

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię połączenie mięsa z ciastem drożdżowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:
    500 g mąki
    2 łyżeczki soli
    1 op. drożdży
    ¼ szklanki oleju
    1 jajko
    ¼ l mleka
    1 łyżka stopionej margaryny

    Nadzienie:
    300 g mięsa mielonego
    puszka czerwonej fasoli
    2 marchewki
    2 cebule
    200 g sera żółtego
    zioła prowansalskie
    keczup
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże, mleko lekko podgrzewamy z łyżką margaryny, wlewamy do mąki i dodajemy jajko i olej .Długo wyrabiamy na gładkie ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

  • 2. Na patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone, po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, osączoną fasolę i keczup, doprawiamy ziołami , solą i pieprzem.
    Podlewamy wodą i chwilę dusimy, aż odparuje cały płyn.
  • 3. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego duże kółka o średni. ok.18 cm . Następnie na każdym z nich układamy nadzienie i posypujemy startym żółtym serem, po czym zbieramy wszystkie brzegi do środka chwytając je i okręcają tak, by sakiewka się nie rozsypała. Ewentualnie możemy wyciąć kawałek ciasta i dekoracyjnie owinąć nim sakiewkę jak sznurkiem.
  • 4. Pieczemy ok.30 min w temp.200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować