Drożdżowe pierogi z rybą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Drożdżowe pierogi z rybą - małe danie w stylu latynoskim,idealne na karnawał

  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto drożdżowe:drożdże: 40 gramów
    - mąka: 500 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 1 łyżeczka
    - masło (miękkie): 120 gramów
    - mleko: 370 mililitrów
    - Farsz: cebula: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - żółta papryka: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    - curry w proszku: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki (lub liście selera): 1 pęczek
    - tuńczyk (w sosie wlasnym lub sardynki): 2 puszki
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pierogi

Drożdżowe pierogi z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem,odstawić na 10minut w ciepłe miejsce. Rozczyn dodać do mąki,dodać sól i masło, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Drożdżowe pierogi z rybą 2. Farsz:Cebulę i papryki oczyścić,pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na
    oliwie.Wrzucić paprykę i udusić. Doprawić solą,pieprzem,bazylią,curry. Farsz wystudzić,dodać tuńczyka(odsączonego z zalewy) i dodać natkę pietruszki.
  • 3. Ciasto podzielić na porcje (ilość porcji,sztuk zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) rozwałkować na placki.Na każdy placek położyć
    porcję farszu. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Placki
    złożyć,brzegi skleić.Za pomocą widelca można zrobić ozdobne brzegi. Wierz posmarować jajkiem.
    Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ,20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować