Drożdżowe na oleju z truskawkami łyżką wyrabiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, mleko, cukier, mąkę rózgą lub łyżka wymieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na 30 minut.
2.Wsypać do zaczynu mąkę, cukier, sól, jajka, wlać mleko letnie, olej, aromat migdałowy, wbić jajka i dużą łyżką ciasto wyrabiać (ja siedziałam na balkonie w słońcu, miska na nogach i wyrabiałam ciasto, miskę wolną ręką dobrze trzymać) około 5 minut dość gęste ciasto, miskę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, 3 keksówki silikonowe 20 cm (w mniejszych foremkach nie ma zakalca przy miękkich owocach) lub 1 duża forma 34x25 cm, ciasto do foremek rozłożyć, wygładzić wierzch, poukładać obrane truskawki, lekko je wcisnąć w ciasto.
4.Piec w nagrzanym piekarniku na 190 c , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto w foremkach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze