Wykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze!
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka w temp. pokojowej
1,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
0.5 szklanki oleju
pół szklanki cukru pudru lub więcej wedle uznania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g owoców (użyłam truskawek rozmrożonych)
+odrobina mąki lub skrobi ziemniaczanej w przypadku mrożonych owoców
Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem (użyłam zmielonego słodzika).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy olej i ubite jajka. Wszystko dokładnie miksujemy.
Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze