Drożdzowe ciasto z jagodami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże Wlewamy mleko, cukier, jajka i mieszamy .
Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy jednolite ciasto . Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy n około 70-80minut do wyrośnięcia.
2. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki.
3. Śliwki myjemy, kroimy w ósemki , usuwamy pestki.Jagody płuczemy.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto a na nim układamy śliwk iskórka ku dołowi .W wolne miejsca kladzemy jagody.
Owoce obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.Smacznego:)
Porady
24 na 35 blacha
składniki powinny miec temp pokojową.
Komentarze