Drożdzowe ciasto z jagodami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

drozdzowiec z jagodami i sliwkami-prosto i smacznie-polecam.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1.Składniki n ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    25 g suchych drozdzy
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka drobnego cukru
    200 g miękkiej margaryny
    1/3 szklanki oleju

    2.SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    150 g mąki tortowej
    50 g cukru
    125 g zimnej margaryny

    DODATKOWO:

    pół szklanki jagód lesnych
    ok. 400 g śliwek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Drożdzowe ciasto z jagodami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże Wlewamy mleko, cukier, jajka i mieszamy .
    Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy jednolite ciasto . Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy n około 70-80minut do wyrośnięcia.
    2. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki.
    3. Śliwki myjemy, kroimy w ósemki , usuwamy pestki.Jagody płuczemy.
    Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto a na nim układamy śliwk iskórka ku dołowi .W wolne miejsca kladzemy jagody.
    Owoce obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.Smacznego:)

Porady

24 na 35 blacha składniki powinny miec temp pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować