Drożdżowe bułeczki mamy

4.5 (151 ocen)

  • 6 godz.

Te bułeczki piekła najpierw moja mama gdy byliśmy dziećmi. Teraz ja piekę je dla swoich dzieci.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg świeżych drożdży
    0,5 l mleka
    1,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka + 1 całe jajko
    3/4 kostki masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    dżem
    białko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżowe bułeczki mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowany zaczyn 1. Drożdże ucieramy ze szklanką cukru, 25 dkg mąki i połową ciepłego mleka. Zostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość.
  • Gotowe ciasto 2. Do miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.

    Żółtka i całe jajko ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy masę jajeczną do mąki, na przemian z resztą mleka i roztopionym masłem. Jeśli ciasto zbyt lepi się do dłoni należy dosypać nieco mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Przygotowane bułeczki 3. Gdy podwoi swoją objętość na dłoń nabieramy porcję ciasta. Nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy brzegi by powstała bułeczka. Układamy na podsypanej mąką blaszce. Znów zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Porcja na 30 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować