Choco-banana

0 (0 ocen)

  • 40 min

To ciasto łączy w sobie słodycz czekolady i kajmaku oraz kremowych bananów

  • 40 min

Składniki:

  • 25 dkg herbatników
    7 dkg masła (roztopione)
    400 ml gotowej masy kajmakowej
    20 dkg czekolady gorzkiej
    1 szklanka śmietany kremówki
    3 łyżeczki cukru
    2 banany
    kako do dekoracji

Choco-banana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód ciasta 1. Herbatniki kruszymy w mikserze. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód małej tortownicy (20 cm) wykładamy folią aluminiową. Herbatniki wsypujemy do tortownicy i dociskając np. szklanką formujemy spód i boki. Wstawiamy do lodówki. Tuż przed wlaniem masy kroimy banana i kładziemy na przygotowany spód.
  • gotowa masa 2. Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki i topimy na parze. Gotowy kajmak miksujemy z ciepłą, rozpuszczoną czekoladą.
  • Gotowa masa na spodzie z herbatników 3. Na wcześniej przygotowany spód masę czekoladową. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny lub do lodówki na całą noc. Gdy masa dobrze zastygnie możemy "odciąć" zbyt wysokie brzegi
  • 4. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy drugiego banana pokrojonego w plasterki. Śmietanę wykładamy na masę czekoladową. Można udekorować niewielką ilością gorzkiego kakao. Smacznego!

Porady

Śmietana szybciej się ubije jeżeli będzie dobrze schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy