Drożdżowa tarta ze śliwkami i serem cambozola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier i sól. Całość wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut. Wyrośniętym ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem okrągłą blachę do tarty o średnicy +/- 23cm.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Boki ciasta zawijamy do środka i układamy na nim wymyte i przekrojone na połówki śliwki, miąższem do góry. Posypujemy cukrem i pieczemy 10-15 minut – do zezłocenia ciasta. Od razu po wyjęciu z piekarnika na każdym kawałku śliwki układamy cienki plasterek cambozoli. Przed podaniem polewamy delikatnie miodem.
Komentarze