Drożdżowa tarta ze śliwkami i serem cambozola

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Cambozola - połączenie sera camembert z gorgonzolą. Podana ze śliwkami i miodem na drożdżowym spodzie. Warto spróbować.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD DROżDżOWY:
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - drożdże świeże piekarskie: 5 dekagramów
    - woda: 200 mililitrów
    - cukier biały: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 3 łyżki
    WYPEłNIENIE TARTY:
    - śliwki węgierki wypestkowane: 10 sztuk
    - ser cambozola: 100 gramów
    - brązowy cukier: 2 łyżki
    - miód płynny naturalny: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Drożdżowa tarta ze śliwkami i serem cambozola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier i sól. Całość wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut. Wyrośniętym ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem okrągłą blachę do tarty o średnicy +/- 23cm.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Boki ciasta zawijamy do środka i układamy na nim wymyte i przekrojone na połówki śliwki, miąższem do góry. Posypujemy cukrem i pieczemy 10-15 minut – do zezłocenia ciasta. Od razu po wyjęciu z piekarnika na każdym kawałku śliwki układamy cienki plasterek cambozoli. Przed podaniem polewamy delikatnie miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować