Drobiowo-porowe kotleciki

4.5 (163 ocen)

Te jarzynowo- mięsne kotlety stanowią szybki i pyszny obiad! Podaje je w towarzystwie surówki. Jeśli chcemy urozmaicić placuszki możemy dodać do nich inne warzywa, np. seler, cukinię itp.!

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk :
    • jeden podwójny filer z kurczaka,’
    • 1 marchew,
    • 1 duży por,
    • 3 jajka,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
    • 4 łyżki startego żółtego sera,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • zioła dalmatyńskie,
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Drobiowo-porowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie warzyw 1. Oczyszczony por kroimy w plasterki. marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa delikatnie przysmażamy na półmiękko na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przygotowanie mięsa 2. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (nie za dużą, by w trakcie smażenia dobrze się dopiekł w środku). Pokrojone mięso oprószamy ziołami dalmatyńskimi.
  • składniki spoiwa 3. Do miski wsypujemy mąki, wybijamy jajka i dodajemy ser. Całość mieszamy.
  • połączenie składników 4. Do tak przygotowanej masy dodajemy filet oraz przestudzone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  • smażenie 5. Za pomocą łyżki wykładamy kolejne porcje ciasta na rozgrzany olej. Kotleciki smaży do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. Dekorujemy porem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować