Te jarzynowo- mięsne kotlety stanowią szybki i pyszny obiad! Podaje je w towarzystwie surówki. Jeśli chcemy urozmaicić placuszki możemy dodać do nich inne warzywa, np. seler, cukinię itp.!
Składniki:
Składniki na około 15 sztuk :
• jeden podwójny filer z kurczaka,’
• 1 marchew,
• 1 duży por,
• 3 jajka,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
• 4 łyżki startego żółtego sera,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• zioła dalmatyńskie,
• olej do smażenia,
Drobiowo-porowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczony por kroimy w plasterki. marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa delikatnie przysmażamy na półmiękko na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (nie za dużą, by w trakcie smażenia dobrze się dopiekł w środku). Pokrojone mięso oprószamy ziołami dalmatyńskimi.
3.Do miski wsypujemy mąki, wybijamy jajka i dodajemy ser. Całość mieszamy.
4.Do tak przygotowanej masy dodajemy filet oraz przestudzone warzywa. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
5.Za pomocą łyżki wykładamy kolejne porcje ciasta na rozgrzany olej. Kotleciki smaży do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. Dekorujemy porem.
Komentarze