Uwielbiasz ryż i kurczaka? To To danie przypadnie ci do gustu. Jest dosyć syte i ma wyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam). Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować
5 godz.
Składniki:
400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna)
12 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
ostra papryka
curry
kurkuma
słodka papryka
75 g ser morski w plastrach
200 g ryż biały
107 g pieczarek pokrojonych w kostkę
250 ml wody
1/2 kostki rosołowej
liście kolendry
liście magi
Drobiowe roladki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze. Daj do miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin).
2.Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry.
3.Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż na niej ser żółty i dodaj po 6 g pieczarek (resztę pieczarek zostaw na patelni) na ser. Zawiń w roladki
4.Ryż ugotuj (możesz dodać sól ziołową)
5.Roladki ułóż na rozgrzanej patelni ( wlej do pieczarek 2 g oliwy z oliwek) obsmaż z każdej strony.
6.Przygotuj bulion ( 250ml wody gotuj na małym ogniu z1/2 kostki rosołowej). Gdy kostka się rozpuści wlej na patelnie ( w moim przypadku to jest WOK)
7.Dodaj liście kolendry i magi. Przykryj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
8.Wyciągnij roladki na drugą nagrzaną patelnie ( bez tłuszczu) obsmaż z każdej strony na złoto.
9.Wyciągnij liście kolendry i magi
10.Do bulionu ( nie wyłączaj gazu) wsyp ugotowany ryż i mieszaj do puki nie zniknie cała woda.
Komentarze