Bezy w polewie z gorzkiej czekolady

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Uwielbiam bezy, mogłabym je jeść co dziennie. Z racji tego, że one są aż tak słodkie pozwalam sobie je zrobić raz na jakiś czas. Mój mąż nie przepada za słodkim, a ja wręcz przeciwnie. No ale sama to ja nie będę jest, a ostatnimi czasu próbuję się przekonać do gorzkiej czekolady i staram się ją

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • 4 białka
    szczypta soli
    245g cukru
    4-6 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezy w polewie z gorzkiej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c7g39g 1.
    Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia)
  • 2. Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna.
    Stopniowo wsypuj cukier i miksuj, aż piana będzie lśniąca, cukier będzie wchłonięty w całości, a piana będzie gęsta i biała. ( nie bój się gdy nie będzie sztywna- ona taka ma być)
  • 3. Przełóż piankę do woreczka z okrągłą końcówką (jeżeli nie masz to odetnij róg woreczka).
  • 4. Nastaw piekarnik na 120 stopni. Na przygotowane blachy wyciśnij bezowe guziczki.
  • 5. Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut.
  • 6. Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy, że są już gotowe.
  • 7. Do szklanki daj kostki czekolady i daj do mikrofalówki na minutę-półtora, by czekolad się roztopiła.
  • 8. Bezy polej roztopiona czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować