Roladki drobiowe

5 (140 ocen)

  • 45 min

Łatwe danie, nie wymaga talentu kulinarnego.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    30 dkg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
    1 jajko
    2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    1/2 szklanki wina białego lub bulionu warzywnego
    1 łyżka smalcu (do obsmażenia roladek)
    pieprz, sól, przyprawa do drobiu
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka rozbić i doprawić.
  • 2. Mięso mielone wyrobić z utartą cebulą, czosnkiem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Rozbite filety rozłożyć, posmarować musztardą i nałożyć farsz mięsny a następnie zwinąć, obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką.
  • 4. Roladki posypać przyprawą do drobiu i obsmażyć na smalcu.
  • 5. Obsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem lub bulionem i zapiec ok 30 min. w piekarniku.

Porady

Przed zawinięciem roladek można na farsz ułożyć rząd śliwek lub moreli. Uważać, aby nie przesuszyć roladek w czasie pieczenia. Smakują na gorąco jako danie główne oraz na zimno jako wędlina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować