Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatne i soczyste kotleciki z indyka z wyrazistą nutą curry oraz świeżym szczypiorkiem. Kotleciki są pożywne i lekkie, a swym smakiem i aromatem przenoszą nas wprost do kuchni azjatyckiej. Świetnie komponują się z ryżem i świeżą surówką.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z indyka
    - pęczek szczypiorku
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - 3 łyżki bułki tartej
    - olej do smażenia

    DO SMAKU:
    - 2 łyżeczki curry
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - szczypta pieprzu cayenne
    - słodki sos sojowy
    - sól i pieprz

    PANIERKA:
    - bułka tarta
    - kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy i studzimy zawartość patelni. Pierś z indyka mielimy i dodajemy do niej żółtko, ostudzoną cebulkę i czosnek, ubite na sztywną pianę białko (dla dodania delikatności), 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: curry, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym.
  • 2 2. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mielonej kurkumy.
  • 3 3. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Kotleciki podajemy z ryżem i świeżą surówką. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować