Dorsz z ziołami i warzywnym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę do dorsza. W moździerzu, rozcieramy pietruszkę i bazylię z solą, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dokładnie nacieramy nią filety i odstawiamy je do lodówki na min. 30 min.
Na wrzącą, osoloną wodę wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy 12 min. Do ziemniaków dodajemy pokrojonego brokuła i gotujemy jeszcze 8 min. Dodajemy mrożony groszek. Po 3 min., odcedzamy warzywa z wody i ponownie lekko odparowujemy.
2.W międzyczasie na rozgrzanej patelni układamy filety z dorsza, przykrywamy je pokrywką i dusimy ok. 5 min. Ryba będzie gotowa, jeżeli przy próbie jej podniesienia będzie się lekko rozpadała. Układamy filety na talerzu.
Warzywa delikatnie ubijamy i mieszamy z masłem oraz miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Puree gotowe. Całość podajemy z ulubioną surówką, np. z kwaszonej kapusty.
Komentarze