Dorsz z ziołami i warzywnym puree

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dorsz zamarynowany w ziołach jest wyjątkowo aromatyczny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (po ok. 250 g każdy)
    po garści świeżej natki pietruszki oraz listków bazylii
    łyżka soku z cytryny
    ząbek czosnku
    sól, pieprz

    puree:
    2 ziemniaki
    połówka brokuła
    100 g mrożonego zielonego groszku
    łyżeczka suszonej zielonej mięty
    łyżka masła
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z ziołami i warzywnym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę do dorsza. W moździerzu, rozcieramy pietruszkę i bazylię z solą, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dokładnie nacieramy nią filety i odstawiamy je do lodówki na min. 30 min.
    Na wrzącą, osoloną wodę wrzucamy obrane ziemniaki i gotujemy 12 min. Do ziemniaków dodajemy pokrojonego brokuła i gotujemy jeszcze 8 min. Dodajemy mrożony groszek. Po 3 min., odcedzamy warzywa z wody i ponownie lekko odparowujemy.
  • 2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni układamy filety z dorsza, przykrywamy je pokrywką i dusimy ok. 5 min. Ryba będzie gotowa, jeżeli przy próbie jej podniesienia będzie się lekko rozpadała. Układamy filety na talerzu.
    Warzywa delikatnie ubijamy i mieszamy z masłem oraz miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Puree gotowe. Całość podajemy z ulubioną surówką, np. z kwaszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować