Łosoś z sosem śliwkowym i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gotuję razem z żoną i prowadzimy kulinarnego bloga.Przepis na pyszny, lekki obiad, który można przyrządzić w kilka chwil ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kawałki fileta z łososia
    3 łyżki octu balsamicznego
    po łyżeczce suszonej czerwonej papryki, oregano i tymianku
    pieprz
    łyżeczka sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny

    sos:
    6 czerwonych mirabelek
    łyżka suszonej żurawiny
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    łyżka masła
    50 ml sosu sojowego
    50 ml octu ryżowego
    50 ml wody
    łyżeczka brązowego cukru (lub białego)

    1 średnia cukinia
    duża garść kiełków słonecznika (lub innych np. brokuła)
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z sosem śliwkowym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ocet balsamiczny, z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia
    nacieramy pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy. Śliwki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle,
    aż zaczną się lekko rozpadać. Dodajemy żurawinę i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy winem,
    przykrywamy i dusimy aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min.)
  • 3. Cukinię kroimy w duże słupki. Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy przez 5 min. Odcedzamy i
    dodajemy do wymieszanego sosu sojowego z octem, wodą i cukrem. Dodajemy kiełki.
  • 4. Układamy łososia na rozgrzanej patelni i smażymy 3 min. Przewracamy na drugą stronę,
    przykrywamy i smażymy jeszcze 2 min. Przecieramy sos śliwkowy przez sito.
    Wyłożonego na sosie łososia, podajemy z przygotowaną wcześniej cukinią. Dekorujemy świeżym
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować