filet z dorsza 500 g
mąka pszenna 25 g
marchewka 140 g
Pietruszka 30 g
seler 30 g
por 20 g
cebula 100 g
śmietana 100 g
olej
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
Dorsz po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet opłukać, wyporcjować i posolić następnie pozostawić na około 35 min a przed smażeniem następnie oprószyć mąką. Smażyć z obu stron. W między czasie kiedy ryba leży tylko posolona można umyć warzywa pokroić w cienkie plastry i dusić na oleju. Gdy warzywa zmiękną podlać wodą, dodać przyprawy i śmietanę. Usmażoną rybę włożyć w rondlu, obłożyć warzywami i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min.
Porady
Można podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Komentarze