Domowe sajgonki

4.51 (172 ocen)

  • 2 godz.

Orientalny pomysł na obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • opakowanie mieszanki chińskiej,
    opakowanie papieru ryżowego,
    pół opakowania makaronu ryżowego nitki,
    30 dag mięsa mielonego,
    jajko,
    sos do dań chińskich lub sos słodko-pikantny.
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanka chińska 1. Mieszanki chińskiej nie rozmrażać, zamrożoną włożyć na rozgrzany olej, smażyć aż się rozmrozi i zmięknie.
  • Mieso mielone wymieszane z warzywami 2. Gdy warzywa zmiękną dodać mięso mielone, wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Odcedzony makaron ryżowy 3. W garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała, zdjąć garnek z palnika i wrzucić makaron ryżowy do wrzątku. Trzymać 3 minuty pod przykryciem. Odcedzić makaron i podzielić go na krótsze nitki.
  • Przygotowany farsz do sajgonek 4. Ugotowany makaron dodać do mięsa i warzyw, dodać do tego jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Namoczony papier ryżowy 5. Płat papieru ryżowego włożyć do garnka z wodą na 2,3 sekundy, aż namoknie i zmięknie. Następnie położyć go na desce, by trochę wysechł.
  • Nakładanie farszu do papieru ryżowego 6. Na miękkim papierze ryżowym układać niedużą ilość farszu. Brzegi złożyć do środka i całość zwinąć w rulon. Postępować tak z każdym płatem papieru ryżowego. Odstawić na ok. 30 min żeby przeschły. Po upływie tego czasu smażyć sajgonki na rozgrzanym głębokim oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym albo sosem do potraw chińskich
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować