opakowanie mieszanki chińskiej,
opakowanie papieru ryżowego,
pół opakowania makaronu ryżowego nitki,
30 dag mięsa mielonego,
jajko,
sos do dań chińskich lub sos słodko-pikantny.
Domowe sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszanki chińskiej nie rozmrażać, zamrożoną włożyć na rozgrzany olej, smażyć aż się rozmrozi i zmięknie.
2.Gdy warzywa zmiękną dodać mięso mielone, wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
3.W garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała, zdjąć garnek z palnika i wrzucić makaron ryżowy do wrzątku. Trzymać 3 minuty pod przykryciem. Odcedzić makaron i podzielić go na krótsze nitki.
4.Ugotowany makaron dodać do mięsa i warzyw, dodać do tego jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Płat papieru ryżowego włożyć do garnka z wodą na 2,3 sekundy, aż namoknie i zmięknie. Następnie położyć go na desce, by trochę wysechł.
6.Na miękkim papierze ryżowym układać niedużą ilość farszu. Brzegi złożyć do środka i całość zwinąć w rulon. Postępować tak z każdym płatem papieru ryżowego. Odstawić na ok. 30 min żeby przeschły. Po upływie tego czasu smażyć sajgonki na rozgrzanym głębokim oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym albo sosem do potraw chińskich
Komentarze