Sajgonki

4.5 (145 ocen)

Sajgonki są słynnym daniem wietnamskim. Podawane są na zimno lub na ciepło z różnymi sosami do macania. Pyszne sajgonki można zrobić również samemu w domu.

Składniki:

  • papier ryżowy do sajgonek
    2 dag grzybów mun
    10 dag fasoli mung
    1 udko z kurczaka
    1 marchewka
    1 cebula
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    sos sojowy
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę mung zalać zimną wodą i pozostawić na 2 h. Po tym czasie wylać wodę, zalać świeżą i gotować fasole 30 min, tak aby prawie się rozgotowała. Udko ugotować w osolonej wodzie do miękkości lub użyć mięso z rosołu, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Grzybki mun zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 min, a następnie pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej mięso, fasolę mung, grzyby mun, marchewkę oraz szczypiorek. Dodać sos sojowy, pieprz oraz sól do smaku i wszystko razem podsmażać kilka minut.
  • 2. Papier ryżowy zanurzać w wodzie, a następnie wykładać na talerz i nakładać na niego porcję farszu i zwijać delikatnie małe sajgonki. Sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować