Super "zagryska" na mecze,sylwestra i nie tylko.Przepis koleżanki
Składniki:
Ciasto na bułki do hot-dogów
525 g mąki pszennej
50 ml wody
250 ml mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
20 g drożdży
odrobina mleka, lub jajka
do posmarowania
Ponadto:
8 parówek
Ciasto na hot-dogi z tego przepisu
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka zwykłej musztardy
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki czerwonej papryki
pół łyżeczki carry
Domowe hot-dogi( pikantne)jak kto woli diabelskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na bulki: zaczyn . Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, odrobiną mleka i łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło, na około 10 minut
Resztę składników wrzucamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy około 20 minut. Ciasto powinno się zrobić idealnie sprężyste, w ogóle nie powinno przylegać do dłoni , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyjmujemy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę żeby odpowietrzyć ciasto i dzielimy na 8 części
2.Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy łyżeczkę masła, musztardy, chili, paprykę w proszku i carry, wszystko mieszamy i lekko karmelizujemy ok 2 minuty.
Wrzucamy parówki i turlamy je po całości, żeby je w całości obkleić przyprawami. Obklejone parówki wkładamy do lodówki, żeby je schłodzić.
Ciasto na hot-dogi dzielimy na 8 części, wałkujemy prostokąty trochę większe niż parówka, parówkę kładziemy na środku i owijamy ją ciastem, lekko turlamy po blacie aby ciasto się skleiło i nacinamy lekko z wierzchu. Hot-dogi smarujemy resztą mazidła i pieczemy 15-20 minut w 180C
Porady
Hot-dogi można posypać jeszcze odrobiną żółtego sera.
Komentarze