Domowe calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko należy podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać mąkę, sól i olej. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 45 minut). W tym czasie podsmażyć mięso mielone, pokroić pieczarki, pomidora i cebulę.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować, posmarować cienko przecierem pomidorowym i przyprawić.
Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, posypać startym serem, złożyć w połowie i dokładnie skleić brzegi. Ułożone na blasze pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
3.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, podawać ciepłe.
Porady
Calzone można nadziewać dowolnymi, ulubionymi składnikami.
Komentarze