Domowe calzone

4.5 (172 ocen)

  • 45 min

Pizza w formie pieroga. Smakują zupełnie jak w oryginalnej włoskiej knajpce.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g maki pszennej
    1 łyżeczka soli
    30 g drożdzy
    2 łyżki oliwy
    180 ml mleka

    nadzienie:
    5 plastrów szynki
    100 g mięsa mielonego
    1 pomidor
    1 cebula
    3 plastry sera żółtego
    4 pieczarki
    1 przecier pomidorowy
    bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Calzone Pieróg

Domowe calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko należy podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać mąkę, sól i olej. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 45 minut). W tym czasie podsmażyć mięso mielone, pokroić pieczarki, pomidora i cebulę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować, posmarować cienko przecierem pomidorowym i przyprawić.
    Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, posypać startym serem, złożyć w połowie i dokładnie skleić brzegi. Ułożone na blasze pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 3. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, podawać ciepłe.

Porady

Calzone można nadziewać dowolnymi, ulubionymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować