Domowe bułeczki

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sklepowe bułki im nie dorównują:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na 9 średnich bułeczek
    3 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    30 g drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    Dodatkowo:
    jajko
    mak
    sezam

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie rozczynu: Drożdże rozmieszać z cukrem a potem 2 łyżkami mąki,wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąkę przesiać,dodać wyrośnięty rozczyn,wymieszać.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło wraz z solą.Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.Uformować wałek i podzielić nożem na 9 równych części i uformować kulki,lekko spłaszczyć i wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem.Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Ponacinać je nożem na krzyż i posmarować jajkiem,posypać makiem i sezamem. Piec 20 minut w temp.220 s C(z termoobiegiem powietrza)

Porady

Najlepsze są jeszcze ciepło posmarowane masłem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować