Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie rozczynu: Drożdże rozmieszać z cukrem a potem 2 łyżkami mąki,wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Mąkę przesiać,dodać wyrośnięty rozczyn,wymieszać.Dodać rozpuszczone i ostudzone masło wraz z solą.Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.Uformować wałek i podzielić nożem na 9 równych części i uformować kulki,lekko spłaszczyć i wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem.Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Ponacinać je nożem na krzyż i posmarować jajkiem,posypać makiem i sezamem. Piec 20 minut w temp.220 s C(z termoobiegiem powietrza)
Porady
Najlepsze są jeszcze ciepło posmarowane masłem czosnkowym.
Komentarze