1.Drożdże, 50 ml ciepłej wody cukier i 2 łyżki mąki z tego robimy zaczyn. Odstawiamy go na ok 10 min.
2.Do miski wsypujemy połowę mąki, sól, olej resztę wody oraz zaczyn. Wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy resztę mąki tak aby ciasto było elastyczne.
Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę
3.Sos pomidorowy: Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy 2 łyżeczki oregano, olej i mały koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy.
4.Pieczarki kroimy w talarki, podsmażamy na odrobinie oleju.
Cebule kroimy w piórka.
Ser ścieramy na tarce
5.Ciasto dzielimy na 3 części Z każdej części formujemy kulkę i obtaczamy ją w kaszce . rozwałkowujemy na ok 5 mm. Przekładamy ciasto na blachę wyłożona pergaminem.
6.Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Kładziemy na nie salami, pieczarki, cebulę, kukurydzę, posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na sam dół, pieczemy ok 10-12 min w temp 220 stopni.
Porady
dodatkami do pizzy mogą być nasze ulubione składniki
Komentarze