Domowa cytrynówka

4.5 (196 ocen)

Bardzo stary, sprawdzony przepis. Warto wypróbować.

Składniki:

  • 12 cytryn
    1 l spirytusu
    1 kg cukru
    1 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Domowa cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzyj skórkę z cytryn tak, aby nie pozostała na nich biała błona z cytryny.
    Wsyp wszystkie skórki do dużego słoja i zalej spirytusem. Słój odstaw w chłodne i zacienione miejsce na co najmniej dwa tygodnie. Po tym czasie odcedź alkohol ze skórek.
  • 2. Zagotuj wodę z cukrem. Wystudzony, zimny syrop połącz z przygotowanym alkoholem. Przelej do butelek i odstaw do lodówki na co najmniej tydzień.

Porady

Podawaj cytrynówkę zawsze schłodzoną! Aby uzyskać jeszcze lepszy smak trzymaj cytrynówkę w lodówce przez ok miesiąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować