Piernik

0 (0 ocen)

Szybki, łatwo, pysznie...

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    4 jajka
    karmel (niepełna szkl cukru rozpuszczona w 1/2 szkl ciepłej wody)
    1 szkl cukru pudru
    1 kostka margaryny
    7 łyżek miodu płynnego
    1 przyprawa do piernika
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki sody
    1/2 szkl kwaśnej śmietany

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, przyprawę do piernika, śmietanę, sodę wymieszaną z mąką.
    Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. ok godziny.

Porady

Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy