Domowa cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny sparzyć, umyć i obrać; skórki wrzucić do dużego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i dostawić na 3 godziny.
Z obranych cytryn dokładnie wycisnąć sok
( np. wyciskarką) Przecedzić go 2 razy przez bardzo gęste siteczko, bądź też gazę
(ale nie radze przez gazę bo w nią dużo soku wsiąka)!
Wlać otrzymany sok do miski z miarką .
W 200ml wrzątku rozpuścić szklankę cukru, dodać do soku.
W misce musimy otrzymać 1l płynu (soku + wody z cukrem)
Brakującą ilość uzupełniamy wrzątkiem by otrzymać 1l.
Po wyznaczonym czasie do garnka lub miski (min. 2 litrowej) wlewamy otrzymany płyn z sokiem oraz odsączony od skórek spirytus. Dokładnie mieszamy.
Skórki wyrzucamy.
Powinniśmy otrzymać 2 litry cytrynówki.
1:1
Komentarze