Domowa Cytrynówka

4.9 (198 ocen)

  • 16 godz. 40 min

Sprawdzony i wykorzystywanyw naszej rodzinie od dawna przepis na wspaniałą cytrynówkę na jesienno - zimowe wieczory w gronie najbliższych.

  • 16 godz. 40 min

Składniki:

  • 1l Spirytusu
    8 cytryn
    1 czubata szkl. Cukru
    ok.0,5l wrzątku
Wystaw ocenę:

4.9 (198 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Domowa cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzyć, umyć i obrać; skórki wrzucić do dużego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i dostawić na 3 godziny.
    Z obranych cytryn dokładnie wycisnąć sok
    ( np. wyciskarką) Przecedzić go 2 razy przez bardzo gęste siteczko, bądź też gazę
    (ale nie radze przez gazę bo w nią dużo soku wsiąka)!
    Wlać otrzymany sok do miski z miarką .
    W 200ml wrzątku rozpuścić szklankę cukru, dodać do soku.
    W misce musimy otrzymać 1l płynu (soku + wody z cukrem)
    Brakującą ilość uzupełniamy wrzątkiem by otrzymać 1l.
    Po wyznaczonym czasie do garnka lub miski (min. 2 litrowej) wlewamy otrzymany płyn z sokiem oraz odsączony od skórek spirytus. Dokładnie mieszamy.
    Skórki wyrzucamy.
    Powinniśmy otrzymać 2 litry cytrynówki.
    1:1

Porady

Najlepiej spożywać po ok 4 dniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować