Dietetyczna szarlotka z otrębami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
2.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. posiekać je z margaryną pokrojoną w kostki. Dodać otręby.
3.oddzielić żółtka od białek. żółtka starannie utrzeć z cukrami i śmietaną
4.Do mąk dodać żółtka, zagnieść ciasto, schować je na 20 minut do lodówki
5. Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyc na blachę, nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Z pozostałej części ciasta wyciąć krateczkę na wierzch . Piec około 20 -25 min w temp 200 - 220 stopni. Szarlotka pysznie smakuje polana miodem.
Porady
Margarynę należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, by się nagrzała i dała łatwo posiekać.
Komentarze