Dietetyczna szarlotka z otrębami i miodem

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam szarlotki, ta wymyślona przeze mnie jest zarówno pyszna jak i zdrowa dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej i otrąb.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki zwykłej

    2 szkl mąki pełnoziarnistej

    łyżka otrąb żytnich

    niecałe pół szkl cukru

    1 margaryna

    3 żółtka

    3 łyzki chudej śmietany

    1 cukier waniliowy

    łyżeczka proszku do pieczenia

    10 jabłek, do jabłek:

    po łyżce : otrąb żytnich, siemenia lnianego, płatków owsianych, cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczna szarlotka z otrębami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
  • 2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. posiekać je z margaryną pokrojoną w kostki. Dodać otręby.
  • 3. oddzielić żółtka od białek. żółtka starannie utrzeć z cukrami i śmietaną
  • 4. Do mąk dodać żółtka, zagnieść ciasto, schować je na 20 minut do lodówki
  • 5. Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyc na blachę, nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Z pozostałej części ciasta wyciąć krateczkę na wierzch . Piec około 20 -25 min w temp 200 - 220 stopni. Szarlotka pysznie smakuje polana miodem.

Porady

Margarynę należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, by się nagrzała i dała łatwo posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować