Zdrowe muffiny z jabłkami, otrębami i miodem

4.5 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffiny z jabłkami, miodem i otrębami są po prostu przepyszne. Do ciasta na muffiny można dodać to, co się lubi. Otręby i jabłka stanowią źródło błonnika i witamin. Miód też jest bardzo zdrowy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA MUFFINY::
    - mąka pszenna tortowa: 250 gramów
    - jabłka: 2 sztuki
    - oręby pszenne: 5 łyżek
    - miód (naturalny): 4 łyżki
    - śmietana (18 %): 4 łyżki
    - olej (lniany lub rzepakowy): 120 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 100 gramów
    - cukier wanilinowy (16 g): 1 opakowanie
    - cynamon (mielony): 2 łyżki
    - przyprawa do szarlotki (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
    - ekstarkt z wanilii (lub 2 łyżki aromatu waniliowego): 1 łyżka
    DO DEKORACJI::
    - jabłko (obrane, pokrojone w plasterki): 1 sztuka
    - masa krówkowa (200 g/ kakaowa w temp. pokojowej): 0.5 puszki
    - sok z cytryny: 40 mililitrów
    - płatki migdałów: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Zdrowe muffiny z jabłkami, otrębami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać w dużej misce.
  • 2. Jabłka umyć,obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Plasterki jabłek (do dekoracji)zamoczyć w soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  • 3. W mniejszej misce wymieszać miód, śmietanę, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz jabłkami.
  • muffiny z jabłkami, otrębami,miodem 4. Gęstym ciastem wypełnić foremki na muffiny ( do 3/4 wysokości foremki). Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C.
  • 5. Masę krówkową przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, udekorować muffiny. Posypać płatkami migdałów, w masę krówkową wcisnąć cząstkę jabłka.
  • muffiny z polskimi jabłkami 6. Rady:
    1) najlepiej użyć foremek silikonowych, a po upieczeniu muffiny umieścić w papilotkach;
    2) migdały można uprażyć;
    3) osobom dbającym o linię proponuję zrezygnować z dodatku cukru oraz dekoracji z masy krówkowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka pszenna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować