Muffiny z jabłkami, miodem i otrębami są po prostu przepyszne. Do ciasta na muffiny można dodać to, co się lubi. Otręby i jabłka stanowią źródło błonnika i witamin. Miód też jest bardzo zdrowy.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO NA MUFFINY::
- mąka pszenna tortowa: 250 gramów
- jabłka: 2 sztuki
- oręby pszenne: 5 łyżek
- miód (naturalny): 4 łyżki
- śmietana (18 %): 4 łyżki
- olej (lniany lub rzepakowy): 120 mililitrów
- jajka: 2 sztuki
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- cukier: 100 gramów
- cukier wanilinowy (16 g): 1 opakowanie
- cynamon (mielony): 2 łyżki
- przyprawa do szarlotki (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
- ekstarkt z wanilii (lub 2 łyżki aromatu waniliowego): 1 łyżka
DO DEKORACJI::
- jabłko (obrane, pokrojone w plasterki): 1 sztuka
- masa krówkowa (200 g/ kakaowa w temp. pokojowej): 0.5 puszki
- sok z cytryny: 40 mililitrów
- płatki migdałów: 4 łyżki
Zdrowe muffiny z jabłkami, otrębami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wymieszać w dużej misce.
2.Jabłka umyć,obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Plasterki jabłek (do dekoracji)zamoczyć w soku z cytryny, aby nie ściemniały.
3.W mniejszej misce wymieszać miód, śmietanę, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz jabłkami.
4.Gęstym ciastem wypełnić foremki na muffiny ( do 3/4 wysokości foremki). Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C.
5.Masę krówkową przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, udekorować muffiny. Posypać płatkami migdałów, w masę krówkową wcisnąć cząstkę jabłka.
6.Rady:
1) najlepiej użyć foremek silikonowych, a po upieczeniu muffiny umieścić w papilotkach;
2) migdały można uprażyć;
3) osobom dbającym o linię proponuję zrezygnować z dodatku cukru oraz dekoracji z masy krówkowej.
Komentarze