Dietetycza szarlotka z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Dietetyczna szarlotka na spodzie z białej fasoli, z dużą ilością musu jabłkowego i bitej śmietany z mleka kokosowego . Palce lizać!

Składniki:

  • ciasto:
    -1 puszka białej fasoli (400g, waga po odsączeniu 240g)
    -3 duże jajka
    -szczypta soli
    -50g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
    -35g śmietankowe budyniu w proszku bez cukru
    -2 łyżki wiórków kokosowych
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
    -kilka łyżek ksylitolu

    mus jabłkowy:
    -1kg słodkich jabłek
    -1/4 szklanki wody
    -1 łyżeczka cynamonu-kilka łyżek ksylitolu
    -70g galaretki cytrynowej bez cukru

    bita śmietana:
    -2 puszki tłustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego
    -2 łyżki ksylitolu

    dodatkowo(nasączenie biszkoptu):
    -1/5 szklanki wody
    -2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Dietetycza szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wm0kfy 1. ciasto:
    -białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
    -żółtka z dodatkiem słodzidłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
    -do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
    -nasączamy biszkopt wodą z cytryną

    mus jabłkowy:
    -jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
    -jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy słodzik oraz cynamon i dusimy na małym ogniu do miękkości pod przykrywką
    -dokładnie blendujemy, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy
    -odstawiamy aż przestygnie i lekko zgęstnieje

    następnie:
    -mus jabłkowy nakładamy na biszkopt
    -ciasto wkładamy do lodówki aby mus stężał

    bita śmietana:
    -z puszki wyciągamy tylko śmietankę(stałą warstwę)
    -dodajemy 2 łyżki słodziku i miksujemy na puch
    -bitą śmietanę nakładamy na stężały mus jabłkowy
    -posypujemy wiórkami (opcjonalnie)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować