Dietetycza szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-nasączamy biszkopt wodą z cytryną
mus jabłkowy:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
-jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy słodzik oraz cynamon i dusimy na małym ogniu do miękkości pod przykrywką
-dokładnie blendujemy, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie i lekko zgęstnieje
następnie:
-mus jabłkowy nakładamy na biszkopt
-ciasto wkładamy do lodówki aby mus stężał
bita śmietana:
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę(stałą warstwę)
-dodajemy 2 łyżki słodziku i miksujemy na puch
-bitą śmietanę nakładamy na stężały mus jabłkowy
-posypujemy wiórkami (opcjonalnie)
Komentarze