Dżem z gruszek z galaretką

  • wyświetlono: 1003 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny dżem. Zimą przyda się do deserów, naleśników, porannej owsianki, do pieczywa.

IMG_1811
  • 7 porcje
  • Łatwy

Składniki

15 dużych gruszek ( 3,7 kg)
sok z 1 cytryny
2 agrestowe lub cytrynowe galaretki (po 75 gram)
7 łyżek cukru
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z gruszek z galaretką

  • 1. Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych gruszki pokroić na kawałki i wrzucić je do rondla z grubym dnem, podlać wodą, dodać sok z cytryny i gotować 60 minut.
  • 2. W połowie gotowania dodać cukier. Po 60 minutach gotowania zmiksować podręcznym blenderem,wsypać galaretki i mieszać dokładnie gotując jeszcze 15 minut.
  • 3. Uwagi:
    Z tej porcji gruszek mam 5 słoików o pojemności 0,5 litra oraz 2 słoiczki o poj. 200 gram. Wszystkie przetwory z dodatkiem galaretki powinno się przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu, wówczas galaretka ładnie stężeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłagruszkiśniadaniekolacjaPrzetworydżemy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

Dżem Z Papierówek

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Z Papierówek

Przygotowanie takiego dżemu to...

Dżem z kaliny

Dodane przez: Skotka

Dżem z kaliny

Babcia robiła sok z owoców kaliny...

dżem z chili

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Dżem z papryczek chili

Pomysł podsunął mi kolega z pracy......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE