Dżem z gruszek z galaretką

4.47 (190 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny dżem. Zimą przyda się do deserów, naleśników, porannej owsianki, do pieczywa.

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dużych gruszek ( 3,7 kg)
    sok z 1 cytryny
    2 agrestowe lub cytrynowe galaretki (po 75 gram)
    7 łyżek cukru
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Powidła

Dżem z gruszek z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych gruszki pokroić na kawałki i wrzucić je do rondla z grubym dnem, podlać wodą, dodać sok z cytryny i gotować 60 minut.
  • 2. W połowie gotowania dodać cukier. Po 60 minutach gotowania zmiksować podręcznym blenderem,wsypać galaretki i mieszać dokładnie gotując jeszcze 15 minut.
  • 3. Uwagi:
    Z tej porcji gruszek mam 5 słoików o pojemności 0,5 litra oraz 2 słoiczki o poj. 200 gram. Wszystkie przetwory z dodatkiem galaretki powinno się przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu, wówczas galaretka ładnie stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować