Deser ryżowy z rodzynkami

5 (172 ocen)

  • 45 min

Lubiany deser całej rodziny

  • 45 min

Składniki:

  • - 25 dag ryżu białego
    - litr mleka
    - torebka cukru waniliowego
    - 4 jajka
    - 10 dag rodzynek
    - 2 łyżki masła
    - kawałek cynamonu (do smaku dowolnie )
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ryżowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż opłucz pod bieżącą wodą. Dokładnie osącz.
  • 2. W garnku zagotuj leko z cukrem waniliowym ( możesz dodac kawałek cynamonu do smaku). Wsyp ryż , wymieszaj. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij cynamon, ryż odstaw do ostygnięcia.
  • 3. W misce utrzyj 2 łyżki masła z żółtkami. Wymieszaj z ostudzonym ryżem. Połącz z białkami ubitymi na sztywno i rodzynkami. Wymieszaj
  • 4. Przygotowaną masę żyżową napełnij jedną dużą lub 4 mniejsze żaroodporne foremki. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Gotowy deser ostrożnie wyjmij z foremki i przełóż do deserowych miseczek. Możesz udekorowac plasterkami pomarańczy, paseczkami skórki pomarańczowej i małymi kawałkami cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować