Deser owocowy z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś propozycja na szybki i pyszny deser owocowy z kremem śmietankowym. Lubię tworzyć takie proste i smaczne połączenia, kiedy zostają mi niewykorzystane produkty oraz dojrzałe owoce. Wtedy kuchnia staje się wulkanem kreatywności i spożywczego recyklingu, a ja takie chwile lubię najbardziej :D Połączenie musu nektarynkowo - morelowego z kremem śmietankowym oraz kawałkami ananasa i świeżych malin skradło serca moich kubków smakowych.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka świeżych malin
    - 5 plastrów ananasa
    - 2 nektarynki
    - 4 morele
    - 200 g waniliowego serka homogenizowanego
    - 150 g śmietanki kremówki
    - 1 łyżeczka żelatyny
    - 2 łyżeczki cukru pudru (z erytrytolu)
    - listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus owocowy Musy

Deser owocowy z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru, a następnie dodajemy do niej serek homogenizowany i połowę rozpuszczonej żelatyny. Wszystko ponownie miksujemy przez chwilę. Nektarynki i morele miksujemy na gładki mus z jedną łyżeczką cukru pudru i drugą połową żelatyny.
  • 2. Mus nektarynkowo - morelowy przekładamy na dno pucharków, a na niego wykładamy krem śmietankowy. Pucharki wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do delikatnego stężenia obu mas. Po tym czasie na wierzch kremu układamy kawałki ananasa, świeże maliny oraz listki mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować