Deser leśny z musem nektarynkowym

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny zawierają wiele ważnych składników odżywczych, w tym magnez, potas i wapń, a także witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B. Są również bogatym źródłem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które nadają jeżynom ciemną barwę. Mają mało kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Zawierają również aktywne związki, które funkcjonują w organizmie jak kobiece hormony, dzięki czemu łagodzą typowe objawy menopauzy.

Moją propozycją jest deser z jeżynami świetny nie tylko w upalne dni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jeżyny - 1,5 szklanki

    Galaretka o smaku owoców leśnych - 1 op.

    Cukier trzcinowy do smaku

    Dojrzałe mango - 1 szt.

    Nektarynki - 3 szt.

    Sok z 1/2 cytryny

    Listki świeżej mięty, owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser leśny z musem nektarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny miksujemy, dodajemy 2 łyżeczki cukru trzcinowego.
  • 2. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Mango oraz nektarynki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i sok z cytryny.
  • 4. Ostudzoną galaretkę mieszamy z musem jeżynowym, rozkładamy do pucharków lub szklanek, wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  • Deser leśny z musem nektarynkowym 5. Mus z nektarynek wykładamy na stężałe galaretki. Ozdabiamy jeżynami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować