Delicje truskawkowe na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste,bez pieczenia,smaczne delicje.Kolejny stary przepis odkurzony po pewnej przerwie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g herbatników pettit beurre
    2 galaretki truskawkowe
    2 słoiki dżemu truskawkowego
    Polewa:
    4 łyżki margaryny mlecznej
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    posypka owocowa-można pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Herbaty

Delicje truskawkowe na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatnikowe dno 1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.Ostudzić.Gdy zaczną lekko tężeć wrzucić do nich dżemy i dokładnie wymieszać.Wstawić na 10 minut do lodówki.W tym czasie na blachę wyłożyć warstwę herbatników.
  • Delicje-etap 2. 2. Gęstniejącą masę rozłożyć na herbatnikach i przykryć herbatnikami.Wstawić do lodówki.
  • Gotowe delicje. 3. Składniki polewy rozpuścić i ostudzić.Zimną polewę rozsmarować na herbatnikach.Posypać posypką.Wstawić na noc do lodówki.

Porady

Smak delicji można zmienić wg gustu ja czasami robiłam wiśniowe.Wystarczy wziąśc dżem i galaretki o takim samym smaku. Polewę możemy przygotować wcześniej w czasie gęstnienia galaretek albo użyć gotowej. Jeżeli chcemy żeby galaretka szybciej zgęstniała wystarczy wlać zimną do zamykanego pojemnika i wstawić na chwilę do zamrażalnika. Bardzo ważne!Herbatniki muszą być grube(jedna z firm robi cienkie),bo inaczej nasiąkną i zostaną na blasze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować