Delicja bakaliowa na białkach

  • wyświetlono: 856 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To piękne,kolorowe i smaczne ciasto z dodatkiem bakalii powstało z samych białek-jedna wkładka ciasta z białek i bakalii,druga z makiem ,kokosem i skórką cytrynową,przełożone smażonymi jabłkami z galaretką i kremem budyniowym.Całość polana polewą czekoladową.Pycha!

Agnieszka  Rec
  • 120min

Składniki

Wkładka bakaliowa:1 szkl.białek,3 szkl. mąki pszennej,1 szkl. oleju słonecznikowego,1 1/4 szkl. cukru,1 cukier waniliowy,1/2 szkl. mleka,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/3 szkl. drobno siekanych orzechów włoskich,1/3 szkl. żurawiny suszonej,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wkładka makowo-kokosowa:1 szkl. białek,1 szkl. cukru,większe pół szkl. suchego maku,mniejsze pół szkl. wiórek kokosowych(mak i kokos powiny razem dać całą szklankę),1 łyżka krojonej skórki cytrynowej KOTANYI,1 szkl. mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,parę kropli olejku migdałowego,1 margaryna
2 kg jabłek np.antonówka,1 galaretka zielona,1 galaretka czerwona
Krem budyniowy:1/2 l mleka,1 budyń waniliowy,1 cuklier waniliowy,2 łyżki mąki pszennej,5 łyżek cukru,1 kostka masła,polewa czekoladowa,posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Delicja bakaliowa na białkach

  • 1. Wkładka bakaliowa: Białka ubić na sztywno.Ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier,następnie cukier waniliowy.Gdy kryształki cukru znikną całkowicie,stopniowo w trakcie ubijania wlewamy olej,mleko,na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy dokładnie z bakaliami.Ciasto przekładamy do tradycyjnej blaszki do pieczenia ciast.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok.45 min. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
    Wkładka makowo-kokosowa:Margarynę rozpuścić,wystudzić.Ubić białka na sztywno,ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier ,ubijać aż znikną kryształki cukru.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .Dodawać stopniowo do ubitych białek ,mieszając.Następnie dodać mak,kokos i skórkę z cytryny,wymieszać.Dodac stopniowo ciągle mieszając wystudzoną margarynę i olejek migdałowy.Wymieszać.Ciasto wylać do tradycyjnej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.30-40 min.
    Jabłka obrać ,pokroić na drone cząstki ,podlać 1/4 szkl.wody,rozprażyć pod przykryciem.Gorące podzielić na 2 części.Do 1 części dodać galaretkę zieloną,a do drugiej czerwoną dokładnie wymieszać z jabłkami aż galaretka się rozpuści.Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Krem:zagotować 1 1/2 szkl.mleka z cukrami w reszcie rozpuścić budyń i mąkę-wlać na gotujące się mleko.Mieszając ugotować gęsty budyń.Wystudzić.Utrzeć masło na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Składanie placka:wkładka bakaliowa-1/2 masy budyniowej-tężejąca galaretka zielona z jabłkami-wkładka makowo-kokosowa-1/2 masy budyniowej- tężejąca galaretka czerwona z jabłkami-wkładka bakaliowa-polewa czekoladowa+posypka cukrowa.Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.

Porady

Ciasto możemy przełożyć kremem np.o smaku czekoladowym lub kawowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciekrem budyniowyciasto przekładaneciasto na białkachjabłka z galaretkąciasto na świąteczny stółciasto delicjawkładka bakaliowaciasto dla gościwkładka makowo-kokosowaciasto do filiżanki kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik na białkach

Dodane przez: alaaa

Jabłecznik na białkach

Czy u Was też często jest nadmiar...

Niezawodna babka na białkach

Dodane przez: Jaga85

Niezawodna babka na białkach

Co roku na Wielkanocnym stole nie...

Babka cytrynowa na białkach

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na białkach

Puszysta, delikatna babka cytrynowa....

image-063hnyk

Dodane przez: Monika Matysiak

Keks waniliowy na białkach

Pyszny sposób na wykorzystanie...

Babka "tulipan" na białkach

Dodane przez: joanna30

Babka "Tulipan" na białkach

Babka to jeden z obowiązkowych...

babka

Dodane przez: izaa_a

Babka na białkach

Do zrobienia tej babki skusił mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE