DEKORACJA - ŁABĘDŹ WYCIĘTY Z JABŁKA

5 (149 ocen)

  • 15 min

Zobaczyłam w gazecie takiego łabędzia, odrysowałam, a Paolineczka wskazała mi jak wykonać jego skrzydła. Dekorację można wykorzystać do ozdabiania potraw.

  • 15 min

Składniki:

  • - jabłko i ostry nożyk
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Dekoracja - łabędź wycięty z jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wycinanie jabłka 1. Wyciąć podany na zdjęciu kształt z jabłka.
    Odciąć gruby plaster jabłka, odłożyć go na bok, bo posłuży nam do wycięcia
    szyi i głowy.
    Odciąć z boku jabłka pod kątem prostym dwie części, z których wytniemy
    skrzydła.
  • skrzydła łabędzia 2. Wyciąć skrzydła z przygotowanych wcześniej dwóch części jabłka, dokonując czterech obustronnych cięć pod kątem prostym.
    Ułożyć z wykonanych płatków skrzydła.
  • Składanie dekoracji 3. Z odciętego plastra jabłka wyciąć szyję z głową i osadzić w jabłku za pomocą połowy wykałaczki (jak na zdjęciu).
    Ułożyć wykonane skrzydła w uprzednio wycięte miejsca.

Porady

Dobrze jest wybrać jabłko w ciemnym kolorze, bo będzie widoczny kontrast kształtów. Żeby dekoracja nie ściemniała, należy skropić ją sokiem cytrynowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować