Czekoladowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Topimy na parze bądź w mikrofalówce gorzką czekoladę. Lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy przez sitko. Kakao przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do miski mąkę i kakao, dodajemy cynamon i kardamon oraz całe jajka i stopioną czekoladę.
Wyrabiamy mikserem ciasto przez 3-4 minuty.
2.Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy rękami.
Gotowe elastyczne ciasto czekoladowe dokładnie rozwałkowujemy.
Ciasto ma fantastyczną elastyczność (nawet nie musiałam podsypywać mąką - używam stolnicy tupperware). Taki wymyśliłam skład półproduktów, że nie musiałam dolewać wody itp. do ciasta. Czekolada zawiera już w sobie troszkę tłuszczu, więc spokojnie wychodzi dobre ciasto na makaron.
3.Rozwałkowane ciasto kroimy na długie i cienkie spaghetti. Układamy je na talerzach i wkładamy na 30 minut do lodówki.
4.W międzyczasie przygotowujemy masę serową: twaróg, miód, żółtko, cynamon oraz 6 łyzek posiekanych orzechów (3 łyżki zostawiamy do posypania makaronu) dokładnie razem ucieramy.
5.Makaron wyjmujemy z lodówki i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli. Ja gotowałam dokładnie 5 minut - al dente. Można gotować dłużej.
Na talerzach układamy kulki masy serowej, które dekorujemy mięta lub bazylią i posypujemy startą czekoladą mleczną. Dodajemy ciepłe spghetti i posypujemy je resztą posiekanych orzechów.
Porady
Możemy również dodatkowo makaron polać płynnym miodem - jeżeli ktoś lubi bardziej słodki...
Komentarze