CZEKOLADOWE CIASTO NUTELLA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto idealne na zbliżające się Święta ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI BISZKOPTU:

    - 6 JAJEK

    - 1 szkl. CUKRU

    - 5 łyżek MĄKI PSZENNEJ

    - 1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ

    - 1 i 1/2 łyżeczki PROSZKU DO PIECZENIA

    - 2 łyżki KAKAO



    BAKALIE:

    - 10 dkg MORELI

    - 10 dkg ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH

    - 5 dkg RODZYNEK

    - 100ml WÓDKI


    SKŁADNIKI KREMU:

    - KOSTKA MIĘKKIEGO MASŁA

    - 300g NUTELLI

    - 4 JAJKA

    - 2 łyżki CUKRU
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sposób wykonania 1. NOC PRZED PIECZENIEM CIASTA ,BAKALIE ZALAC 100ml WÓDKI ZMIESZANEJ ZE 100ml WODY.

    Biszkopt :

    BIAŁKA UBIC NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAJĄC STOPNIOWO CUKIER.NA MAŁYCH OBROTACH WMIESZAC ŻÓŁTKA.

    RESZTĘ SYPKICH SKŁADNIKÓW WYMIESZAC I POŁĄCZYC DELIKATNIE Z PIANĄ.

    BLACHĘ WYSMAROWAC MARGARYNĄ I OBSYPAC BUŁKĄ TARTĄ.WYLAC CIASTO I PIEC W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 25-30min (do suchego patyczka).

    WYKONANIE KREMU:

    MIĘKKIE MASŁO UTRZEC NA PUSZYSTĄ MASĘ Z DODATKIEM NUTELLI.

    DO MISKI NIERDZEWKI WBIJAMY 4 JAJKA Z DWOMA ŁYŻKAMI CUKRU , WSTAWIAMY JĄ NA GARNEK Z WODĄ (tak by miska nie dotykała wody) I UBIJAMY OKOŁO 10 min NAD PARĄ.PILNUJĄC BY WODA SIĘ NIE ZAGOTOWAŁA.PO TYM CZASIE WSTAWIAMY MISKĘ DO POJEMNIKA Z ZIMNĄ WODĄ BY SCHŁODZIC PIANĘ , OD CZASU DO CZASU MIKSUJĄC. TAK UBITE JAJKA ŁĄCZYMY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.


    BAKALIE ODSĄCZAMY NA SITKU I TNIEMY W KOSTKĘ.WODĘ Z ALKOHOLEM ZOSTAWIAMY DO NASĄCZENIA BISZKOPTU.BISZKOPT PRZECINAMY NA POŁOWĘ ,NASĄCZAMY JEDEN BLAT POŁOWĄ WODY I WYKŁADAMY NA WIERZCH POŁOWĘ MASY CZEKOLADOWEJ.NA TO POSYPUJEMY POŁOWĘ BAKALII I PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM BISZKOPTU.TAK JAK POPRZEDNIO NASĄCZAMY ALKOHOLEM,NAKŁADAMY RESZTĘ MASY I OBSYPUJEMY BAKALIAMI.

    WIERZCH CIASTA MOŻNA POLAC POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY I KILKU ŁYŻEK MLEKA (ŁĄCZYMY NA PALNIKU CZEKOLADĘ Z MLEKIEM , GDY LEKKO PRZESTYGNIE POLEWAMY CIASTO).JA MLEKA DODAWAŁAM TYLE BY POLEWA NIE BYŁA ZBYT GĘSTA.

Porady

Ciasto trzymamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować