Czekoladowe ciasto nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NOC PRZED PIECZENIEM CIASTA ,BAKALIE ZALAC 100ml WÓDKI ZMIESZANEJ ZE 100ml WODY.
Biszkopt :
BIAŁKA UBIC NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAJĄC STOPNIOWO CUKIER.NA MAŁYCH OBROTACH WMIESZAC ŻÓŁTKA.
RESZTĘ SYPKICH SKŁADNIKÓW WYMIESZAC I POŁĄCZYC DELIKATNIE Z PIANĄ.
BLACHĘ WYSMAROWAC MARGARYNĄ I OBSYPAC BUŁKĄ TARTĄ.WYLAC CIASTO I PIEC W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 25-30min (do suchego patyczka).
WYKONANIE KREMU:
MIĘKKIE MASŁO UTRZEC NA PUSZYSTĄ MASĘ Z DODATKIEM NUTELLI.
DO MISKI NIERDZEWKI WBIJAMY 4 JAJKA Z DWOMA ŁYŻKAMI CUKRU , WSTAWIAMY JĄ NA GARNEK Z WODĄ (tak by miska nie dotykała wody) I UBIJAMY OKOŁO 10 min NAD PARĄ.PILNUJĄC BY WODA SIĘ NIE ZAGOTOWAŁA.PO TYM CZASIE WSTAWIAMY MISKĘ DO POJEMNIKA Z ZIMNĄ WODĄ BY SCHŁODZIC PIANĘ , OD CZASU DO CZASU MIKSUJĄC. TAK UBITE JAJKA ŁĄCZYMY Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.
BAKALIE ODSĄCZAMY NA SITKU I TNIEMY W KOSTKĘ.WODĘ Z ALKOHOLEM ZOSTAWIAMY DO NASĄCZENIA BISZKOPTU.BISZKOPT PRZECINAMY NA POŁOWĘ ,NASĄCZAMY JEDEN BLAT POŁOWĄ WODY I WYKŁADAMY NA WIERZCH POŁOWĘ MASY CZEKOLADOWEJ.NA TO POSYPUJEMY POŁOWĘ BAKALII I PRZYKRYWAMY DRUGIM BLATEM BISZKOPTU.TAK JAK POPRZEDNIO NASĄCZAMY ALKOHOLEM,NAKŁADAMY RESZTĘ MASY I OBSYPUJEMY BAKALIAMI.
WIERZCH CIASTA MOŻNA POLAC POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY I KILKU ŁYŻEK MLEKA (ŁĄCZYMY NA PALNIKU CZEKOLADĘ Z MLEKIEM , GDY LEKKO PRZESTYGNIE POLEWAMY CIASTO).JA MLEKA DODAWAŁAM TYLE BY POLEWA NIE BYŁA ZBYT GĘSTA.
Komentarze