Czekoladowa tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i prószyć mąką. Ciastem wykleić formę, nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem.
2.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec dalej ok. 5- 10min., aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
3.Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać startą czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
4.Budyń pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia.
5.Ułożyć owoce i wstawić ciasto na co najmniej 3 godziny lub całą noc do lodówki.
Porady
Jeśli owoce są kwaśne, tartę można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze