Czekoladowa pychotka

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moja mama robiła to ciasto w wersji z capuccino. Ja kawy nie lubię i zamieniłam ją z kakao.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 4 jaja
    - 4 łyżki mąki
    - 8 łyżek cukru pudru
    - 2 łyzki kakao naturalnego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    - 5 żółtek
    - 1 szkl. cukru
    - 2 szkl. mleka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 6 łyżek kakao rozpuszczalnego
    - 2 łyżki kakao naturalnego
    - 1/2 kostki masła
    - 1/2 kostki margaryny
    Bita śmietana:
    - 500ml kremówki
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Czekoladowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 32x21. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa czekoladowa: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Kakao wymieszać i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko z mąką oraz ostudzone kakao. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło i margarynę utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce letni budyń. Wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem do smaku. Wlać żelatynę. Tężejąca śmietankę wyłożyć na masę czekoladową. Posypać tartą czekoladą.

Porady

Masło z margaryną i budyniem nie należy miksować zbyt długo, gdyż masa będzie się zlewała z ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Margaryna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować