Czekoladowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 32x21. Piec 30 minut w 180 stopniach.
2.Masa czekoladowa: Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Kakao wymieszać i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko z mąką oraz ostudzone kakao. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło i margarynę utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce letni budyń. Wyłożyć na biszkopt.
3.Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem do smaku. Wlać żelatynę. Tężejąca śmietankę wyłożyć na masę czekoladową. Posypać tartą czekoladą.
Porady
Masło z margaryną i budyniem nie należy miksować zbyt długo, gdyż masa będzie się zlewała z ciasta.
Komentarze