Pychotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

coś słodkiego do kawy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag palmy
    40 dag mąki
    4 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    powidła z czarnej porzeczki
    pokrojone orzechy
    10 dag cukru pudru
    20 dag cukru kryształ
    Krem:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    7 łyżek cukru kryształ
    2 cukry waniliowe
    1 palma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Powidła

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pychotka 1. Ciasto: mąkę, palmę, cukier puder wymieszać, następnie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami, proszkiem do pieczenia i sodą. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na 0,5 godziny do lodówki. Następnie rozłożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 36 cm x 24 cm. i posmarować oba ciasta powidłami z czarnej porzeczki. Pozostały nam białka podzielić je na dwie miski (po 2 białka do każdej), ubić na pianę. Pod koniec ubijania do każdej z misek wsypać po 10 dag cukru kryształ. Tak ubite białka wyłożyć na przygotowane ciasto z powidłami i posypać orzechami. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia.
    Krem: do 1/2 l mleka wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukry waniliowe, cukier i gotować tak długo aż ugotuje się nam budyń. Pozostawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować z palmą i przełożyć powstały krem wcześniej upieczonymi ciastami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować