1.Ciasto: mąkę, palmę, cukier puder wymieszać, następnie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami, proszkiem do pieczenia i sodą. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na 0,5 godziny do lodówki. Następnie rozłożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 36 cm x 24 cm. i posmarować oba ciasta powidłami z czarnej porzeczki. Pozostały nam białka podzielić je na dwie miski (po 2 białka do każdej), ubić na pianę. Pod koniec ubijania do każdej z misek wsypać po 10 dag cukru kryształ. Tak ubite białka wyłożyć na przygotowane ciasto z powidłami i posypać orzechami. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia.
Krem: do 1/2 l mleka wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukry waniliowe, cukier i gotować tak długo aż ugotuje się nam budyń. Pozostawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować z palmą i przełożyć powstały krem wcześniej upieczonymi ciastami.
Komentarze