Czekoladowa pychotka

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i szybkie ciasto które znika w mgnieniu oka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan- fiksy
    galaretka cytrynowa
    oraz
    240 g powideł śliwkowych

    Polewa:
    2 łyżeczki margaryny
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki kakao
    3 łyżeczki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Czekoladowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xynt9q 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki.
  • image-07bdj6m 2. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Ciasto kroimy na pół
  • image-1885qsm 3. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem na sztywną pianę,dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
  • image-0o0rpcw 4. Na jeden blat biszkopta wykładamy powidła.
  • image-043ptu8 5. Na powidła wykładamy 2/3 masy śmietanowej przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wykładamy pozostałą masę śmietanową.
  • image-10maq80 6. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i mleko, mieszamy około 2 minut. Polewą robimy esy floresy na masie śmietanowej. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować