Ciasto czekoladowa Kukułka

0 (0 ocen)

Robię go nie tylko w święta.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny: 8 jajek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
    Biszkopt jasny: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3/4 szklanki cukru, 2 tabliczki czekolady jedna gorzka i jedna mleczna, 3-4 kieliszki wódki.
    Masa śmietanowa: 1000 ml śmietanki kremówki,4 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki wrzącej wody, 4 łyżki cukru pudru.
    Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowa kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu ciemnego.
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut.
  • 2. Wykonanie biszkoptu jasnego:
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Studzimy i kruszymy.
  • 3. Wykonanie masy czekoladowej:
    Kawę zaparzyć w szklance wody i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady oraz cukier i wszystko razem, mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Pod koniec podgrzewania dodać alkohol i wymieszać. Masę wystudzić.
  • 4. Wykonanie masy śmietanowej:
    Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
  • 5. Składanie ciasta:
    Ciemny biszkopt przekroić na dwa blaty i na pierwszy wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na masę śmietanową wyłożyć pokruszony biszkopt jasny i na niego wylać masę czekoladowo-kawową. Następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć resztę pozostałej masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzina najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować