Ciasto czekoladowa kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu ciemnego.
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut.
2.Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Studzimy i kruszymy.
3.Wykonanie masy czekoladowej:
Kawę zaparzyć w szklance wody i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady oraz cukier i wszystko razem, mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Pod koniec podgrzewania dodać alkohol i wymieszać. Masę wystudzić.
4.Wykonanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
5.Składanie ciasta:
Ciemny biszkopt przekroić na dwa blaty i na pierwszy wyłożyć połowę masy śmietanowej. Na masę śmietanową wyłożyć pokruszony biszkopt jasny i na niego wylać masę czekoladowo-kawową. Następnie wyłożyć drugą połowę masy śmietanowej i przykryć ciemnym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć resztę pozostałej masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzina najlepiej na całą noc.
Komentarze