Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić i połączyć ze 130 ml zimnej wody, 180 g cukru, żółtkami, obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Kawę zalać 125 ml wrzątku i przelać przez sitko. Dodać połamaną czekoladę oraz wódkę, podgrzać mieszając. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić z odrobiną cukru. Pod koniec dodać żelatynę.
3.Ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Na dolnym płacie rozsmarować ok. 1/2 śmietany, a na niej ułożyć biszkopty. Na ciastka równomiernie wyłożyć masę czekoladowo-kawową, a następnie pozostałą bitą śmietanę. Całość przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oprószyć przesianym kakao.
Komentarze