Ciasto kukułka

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dość szybkie ciasto o zaskakującym smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    60 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    180 g cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    300 g mlecznej czekolady
    3 łyżki kawy mielonej
    4 kieliszki wódki
    1 l śmietany kremówki
    5 łyżeczek żelatyny
    1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić i połączyć ze 130 ml zimnej wody, 180 g cukru, żółtkami, obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Kawę zalać 125 ml wrzątku i przelać przez sitko. Dodać połamaną czekoladę oraz wódkę, podgrzać mieszając. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić z odrobiną cukru. Pod koniec dodać żelatynę.
  • 3. Ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Na dolnym płacie rozsmarować ok. 1/2 śmietany, a na niej ułożyć biszkopty. Na ciastka równomiernie wyłożyć masę czekoladowo-kawową, a następnie pozostałą bitą śmietanę. Całość przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oprószyć przesianym kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować