Czekolada kryzysowa z płatkami

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

polecam słodko

  • 20 min

Składniki:

  • 1 masło roślinne
    1 i ½ szklanki cukru
    12 łyżek mleka płynnego
    3 łyżki kakao
    1 paczka mleka w proszku
    Różne rodzaje płatków owsianych, kukurydzianych
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekolada kryzysowa z płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, mleko płynne, kakao, na końcu mleko w proszku do zgęstnienia masy. Nie zagotowywać
  • 2. Zestawić z ognia i dodać garstki płatków w ilości jak kto lubi.
    Po wymieszaniu przelewamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki keksówki.
  • 3. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Po tym czasie masę można wyjąć razem z folią, odwinąć folię i kroić na porcję.
  • 4. Ja dodałam płatki owsiane, kukurydziane, płatki- kulki czekoladowe, rodzynki. Jak ktoś woli wersję słodszą, to zamiast płatków można dodać kawałki pokruszonej chałwy i draże mleczne. A w wersji tradycyjnej dodaje się kawałki herbatników i wafli, biszkoptów. Masę polecam mieszać drewnianą łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować