Kryzysowa fasolowa

3 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fasola biała - 200g
    Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
    Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
    Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
    Cebula - 2szt
    Olej - 1 łyżka
    Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
    Papryka słodka - 1 łyżeczka
    Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
    Majeranek - 1 łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa fasolowa

Kryzysowa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie. Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę). Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie gotowania przygotowujemy resztę składników.

    Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.

    Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed samym podaniem dodajemy majeranek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Szynka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować