To puszyste babeczki o cytrynowym smaku i kwaskowatym, chrupiącym wierzchu. Wszystko to powoduje, że kubki smakowe po prostu wariują w trakcie ich kosztowania.
20 min
Składniki:
Składniki:
- 200g masła,
- 200g cukru,
- 300 g mąki,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mleka,
- Skórka starta z 2 cytryn,
- Kilka kropli aromatu cytrynowego
Cytrynowe muffinki (12 sztuk) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki: Masło ucieramy z cukrem, dokładamy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko,skórkę i aromat. Masę wykładamy do formy na muf finy. Pieczemy je w 180°C przez około 30 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy syropem cytrynowym.
2.Sok podgrzewamy. Dokładamy cukier. Nie podgrzewamy razem .
W trakcie smarowania sok ponczuje nasze babeczki, a cukier pozostaje na wierzchu tworząc chrupiącą skórkę.
Komentarze