Cytrynowe muffinki (12 sztuk)

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

To puszyste babeczki o cytrynowym smaku i kwaskowatym, chrupiącym wierzchu. Wszystko to powoduje, że kubki smakowe po prostu wariują w trakcie ich kosztowania.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 200g masła,
    - 200g cukru,
    - 300 g mąki,
    - 4 jajka,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 4 łyżki mleka,
    - Skórka starta z 2 cytryn,
    - Kilka kropli aromatu cytrynowego

    Syrop:
    - Sok z jednej cytryny,
    - 175 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Cytrynowe muffinki (12 sztuk) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytynowe muffinki 1. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem, dokładamy po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko,skórkę i aromat. Masę wykładamy do formy na muf finy. Pieczemy je w 180°C przez około 30 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy syropem cytrynowym.
  • Cytrynowe muffinki 2. Sok podgrzewamy. Dokładamy cukier. Nie podgrzewamy razem .

    W trakcie smarowania sok ponczuje nasze babeczki, a cukier pozostaje na wierzchu tworząc chrupiącą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować