Cytrynowe bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pachnące, aromatyczne i mięciutkie cytrynowe bułeczki drożdżowe. Zasmakują każdemu, kto lubi orzeźwiające smaki i nie boi się zaryzykować :) Moja rodzina przepada za nimi.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    * 7 g suchych drożdży lub ok. 20 g świeżych
    * 1/2 szkl ciepłego mleka
    * 60 g miękkiego masła
    * 2 jajka
    * 2 łyżki cukru
    * 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    * skórka otarta z 1/2 cytryny
    * 3 szkl mąki
    * szczypta soli
    * szczypta gałki muszkatołowej

    Składniki na cytrynowe nadzienie:
    * 1/2 szkl cukru
    * skórka otarta z 1/2 cytryny
    * 2 łyżki masła
    * szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
    *sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Cytrynowe bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy w ciepłym (ale nie za gorącym) mleku 1 łyżkę cukru i drożdże. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej lekko roztrzepane jajka, pozostały cukier, skórkę z cytryny, sól, aromat, gałkę muszkatołową oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy przez chwilę, po czym dodajemy masło i wyrabiamy. Na początku ciasto może się rozwarstwiać, ale im dłużej będziemy je wyrabiać, tym będzie jednolite. Gotowe ciasto powinno być gładkie i lekko klejące. Gotowe ciasto wkładamy do miski nasmarowanej olejem, owijamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godz.).
  • 2. Jak ciasto będzie leżakować przygotowujemy nadzienie. Cukier łączymy ze skórką cytryny, dodajemy masło i miksujemy na kremową masę. Na koniec dodajemy imbir, gałkę i sok z cytryny. Gotowe nadzienie chłodzimy przez min. 30 min.
  • image-0aco6v7 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy go na blat i rozwałkowujemy na długość ok. 40 cm i grubość 0,5 cm. Smarujemy zimnym nadzieniem zostawiając ok. 1-2 cm. wolnej przestrzeni od brzegów. Zwijamy jak roladę i kroimy na 8 części. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 st. C. przez 25-30 minut, do zarumienienia skórki. Studzimy.

Porady

Gotowe bułeczki możemy polać lukrem. Będziemy potrzebować 1/2 szkl cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę gorącej wody. Wszystko mieszamy i polewamy na gotowe bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować