1.Pieczemy biszkopt.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. stopniowo dodawać 100 g. cukru i żółtka, cały czas mieszając. Dołożyć mąki i wlać 1 łyżkę wody. Zmiksować. Ciasto wlać do natłuszczonej blachy (25cm x 30cm) i piec w temp. 180 stopniach przez 20 min.Ostudzić.
2.Gotujemy budyń.
125 ml. soku z cytryny oraz 1 szkl. wody zagotować z dodatkiem 220 g. cukru, w 1/2 szkl. wody rozmieszać 2 budynie, a następnie dodać do wrzącego płynu i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. ostudzić i utrzeć z masłem.
3.Poncz.
150 ml wody wymieszać z 2 łyżkami cukru. Biszkopt nasączyć ponczem, po czym wyłożyć masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce.
4.Kremówka.
Galaretkę dobrze rozpuścić w 1 szkl. wody. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę budyniową. Na wierzchu ciasta ułożyć herbatniki.
4 łyżki soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Tak przygotowany lukier rozprowadzić na ciastkach.
Ciasto odstawić do chłodu.
Komentarze