CYTRYNKA

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto zrobiło furorę na święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 jajka
    - ok. 20 herbatników
    - 60g. mąki tortowej
    - 60 g. mąki ziemniaczanej
    - 320 g cukru + 2 łyżki
    - 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    - 150 g masła
    - 2 op. budyniu śmietankowego
    - 125 ml. soku z cytryny + 6 łyżek
    - 500 ml. kremówki
    - 1 op. galaretki cytrynowej
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt.
    Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. stopniowo dodawać 100 g. cukru i żółtka, cały czas mieszając. Dołożyć mąki i wlać 1 łyżkę wody. Zmiksować. Ciasto wlać do natłuszczonej blachy (25cm x 30cm) i piec w temp. 180 stopniach przez 20 min.Ostudzić.
  • 2. Gotujemy budyń.
    125 ml. soku z cytryny oraz 1 szkl. wody zagotować z dodatkiem 220 g. cukru, w 1/2 szkl. wody rozmieszać 2 budynie, a następnie dodać do wrzącego płynu i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. ostudzić i utrzeć z masłem.
  • 3. Poncz.
    150 ml wody wymieszać z 2 łyżkami cukru. Biszkopt nasączyć ponczem, po czym wyłożyć masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce.
  • 4. Kremówka.
    Galaretkę dobrze rozpuścić w 1 szkl. wody. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę budyniową. Na wierzchu ciasta ułożyć herbatniki.
    4 łyżki soku z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Tak przygotowany lukier rozprowadzić na ciastkach.
    Ciasto odstawić do chłodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować