Torcik cytrusek z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, oraz żółtka. Przez sitko przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać to z makiem. Dodać do piany i wymieszać łyżką. Na koniec dodać roztopioną i ostudzona margarynę oraz aromat waniliowy. Mieszankę biszkoptową wylać na tortownicę i piec 32min. w 180C. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 2części i nasączyć herbatą.
2.Masa: Połowę mleka zagotować wraz z tartą skórką z pomarańczy. Budyń rozmieszać w reszcie mleka i wlać go gotującego się mleka z pomarańczą, mieszając aby budyń nam się nie przypalił. Po ugotowaniu bydyniu odstawić do wystygnięcia. Margarynę wymiksować i dodać do ostudzonego budyniu, zmiksuj. Dodaj parę pokrojonych w maleńką kostkę pomarańczy oraz aromat. Masę podziel na 3części.
3.Pierwszy krązek biszkoptowy posmaruj kremem, następnie poukładaj biszkopty, nałóż 2część kremu i przykryj 2częścią ciasta biszkoptowego. Górę i boki tortu posmaruj 3częśćią kremu oraz posyp wiórkami kokosowymi i prażonym kokosem. Udekoruj owocami i bitą śmietaną.
Komentarze