Sernik na zimno "Cytrusek"

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny serniczek. Świetnie sprawdzi się na deser w cieplejsze dni.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    -120 g okrągłych biszkoptów
    -100 g masła

    Masa:
    -1 kg twarogu sernikowego mielonego
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -2 opakowania galaretki cytrynowej
    -2 łyżeczki soku z cytryny
    -4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
    -5 łyżek żelatyny
    -9 łyżeczek zimnej wody
    -3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    0,5 l wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno "cytrusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym, ciepłym masłem. Wysypujemy do tortownicy i wylepiamy spód. Wkładamy go do lodówki na czas przygotowania masy.

    2. Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku. Odkładamy w chłodne miejsce aż zaczną tężeć.

    3. Żelatynę dokładnie mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia.

    4. Ser wrzucamy do miski. Dodajemy ekstrakt, sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie miksujemy. Napęczniałą żelatynę roztapiamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając (nie może się zagotować!). Następnie ciągle miksując wlewamy do masy. Masę przekładamy na biszkoptowy spód. Układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Wkładamy do lodówki.

    5. Na wierzch sernika wylewamy tężejącą galaretkę. Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować