Sernik na zimno "cytrusek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym, ciepłym masłem. Wysypujemy do tortownicy i wylepiamy spód. Wkładamy go do lodówki na czas przygotowania masy.
2. Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku. Odkładamy w chłodne miejsce aż zaczną tężeć.
3. Żelatynę dokładnie mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia.
4. Ser wrzucamy do miski. Dodajemy ekstrakt, sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie miksujemy. Napęczniałą żelatynę roztapiamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając (nie może się zagotować!). Następnie ciągle miksując wlewamy do masy. Masę przekładamy na biszkoptowy spód. Układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Wkładamy do lodówki.
5. Na wierzch sernika wylewamy tężejącą galaretkę. Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze